De bankenkwestie

 

Onze bank is een groot gevaarte, bestaande uit een longchair (een extra breed en diep element) met daaraan een 2-zits element. Hij is royaal en erop zitten lukt niet best. Maar languit liggen lukt des te beter. Dat is dus ook wat we veel en graag doen. ’s Avonds na het eten is het dè plek om samen TV te kijken. We kruipen met zijn allen overdwars op de bank en niet zelden vallen dan de ogen even dicht. In de winter hebben we altijd een plaid in de buurt en zo komen wij de avonden lekker knus door. Visite ontvangen doen we graag, maar niet op de bank. Want die is daar simpelweg niet geschikt voor. Nee dan zitten we liever aan het keukeneiland, op comfortabele krukken waar je met gemak een hele avond op kunt zitten.

 

Nu de donkere maanden voor de deur staan is het bij ons tijd om de bank weer op te leuken met een paar nieuwe kussens. Dat volstaat, want de bank zelf is pas twee jaar oud en nog volledig naar mijn zin. Maar wat nu als jij nu tot de conclusie gekomen bent dat het tijd is voor een nieuw exemplaar? Dan wordt het tijd voor een serieuze zoektocht!

 

Banken zijn trendgevoelig. Of beter gezegd: bankenkopers zijn trendgevoelig. Neutraal is het toverwoord. Dat gaat lang mee. Dus er wordt gekeken naar wat ‘de rest’ doet. Zo kennen we allemaal het zwartleren-bank tijdperk, dat na een aantal jaren werd opgevolgd door het grijze-hoekbank tijdperk. Daar zitten we nu nog een beetje in, al is het grijs tegenwoordig wat lichter. Maar de hoekbank is, zoals ik al eens eerder heb beschreven in het Friesch Dagblad, in de meeste gevallen een sluitstuk. Letterlijk. Het sluit vaak alle andere mogelijkheden, wat de indeling van je woonkamer betreft, uit.

 

Kom je bij ons een bank kopen? Dan kijken we eerst samen met jou welke vorm bank het meest ideaal is voor jouw woonkamer. En dat kan een hoekbank zijn (heus waar) maar ook een lange bank met twee fauteuils, of twee losse bankelementen waarmee je verschillende opstellingen kunt maken, of twee banken tegenover elkaar, of een extra lange bank met een royale hocker, of…………. Ga zo maar door!

 

En als de juiste vorm van de bank bepaald is dan is vragen we je naar het gewenste zitcomfort. Of ligcomfort. Want liggen op de bank is toch wat de meeste mensen doen (wijzelf incluis). Voor het ontvangen van visite wordt de bank steeds minder gebruikt, de eettafel is daar vaak veel geschikter voor. Daar kun je lekker veel hapjes kwijt en zit je wat actiever, wat de sfeer ten goede komt. En ontvang je toch visite op de bank? Dan kan oma gerust wel op een stoel, zo één die je even van zolder haalt als je weet dat ze komt……..

 

De winkel hebben we afgelopen week helemaal gerestyled. Alles is weer lekker fris en we hebben onder andere twee nieuwe banken aan de collectie toegevoegd. Een blauwe en een grijze. De blauwe hebben we afgestyled met blauw (echt, dat kan) en de grijze met oker. Zodat ie een beetje pit krijgt. Het zijn sprekende combinaties, totaal verschillend van elkaar. We verwachten binnenkort ook nog een hoekbank in de winkel, maar dan wel in KLEUR. Daarover later meer. Voorlopig kun je bij ons weer je hart ophalen wat wooninspiratie betreft, of het nu gaat om een bank of een paar kussens.

 
 
Lisette Folkertsma