Vensterbanken

 

Ik ben een groot voorstander van GEEN vensterbanken. Dat scheelt veel gedoe, want als je ze niet hebt dan hoef je er natuurlijk ook niks in te zetten. En kun je genieten van onbelemmerd uitzicht, daar waar een raam in principe voor bedoeld is. Dus bij nieuwbouw en verbouw worden in ‘Kreaz’ huizen de vensterbanken vaak geschrapt.

Maar voor diegenen die nou eenmaal vensterbanken hebben èn er iets mee moeten schrijf ik dit stuk. Zodat je een paar praktische handvaten hebt om aan de slag te gaan.

Regel 1 is simpel: Maak het NIET symmetrisch. Die trend is echt voorbij, hoewel het misschien geeneens een trend was, maar vooral lekker makkelijk.

Misschien moeten we nog even onderscheid maken tussen vensterbanken van hele grote ramen (vaak te zien bij project/doorzonwoningen) en vensterbanken van hele oude ramen (vaak te zien bij oude huizen, maar dat is logisch). Bij laatstgenoemde hebben de vensterbanken allure van zichzelf, door hun karakteristieke afwerking). En groot raam, met een lange vensterbank is meestal het lastigst.

Regel 2. Ga de hoogte in. In een groot raam wil je volume op hoogte creëren. Maak gebruik van een klein bankje, een krukje of een plantenstandaard en plaats daarop een plant. Liefst iets met grillige vormen, grote bladeren, iets spannends. Het hoeft niet te netjes.

Regels 3. Cluster. Doe één object op hoogte, dat wordt je eyecatcher. En cluster links of rechts daarvan een groepje wat kleinere items. Bij voorkeur allemaal verschillende, die toch leuk bij elkaar passen of een verhaal vertellen. Een oneven aantal werkt hiervoor het best.

Regel 4. Wees niet bang voor leegte. Kies soms bewust voor een heel laag object. Of een paar eenvoudige sfeerhouders. De vensterbank hoeft niet altijd vol en helemaal gevuld. Juist niet. Een stapel tijdschriften, kussens of plaids zijn daarvoor ook heel bruikbaar.

Tips

Heb je last van inkijk? Plaats dan een lamp in je vensterbank. Door daar licht te maken wordt het voor voorbijgangers een stuk lastiger om naar binnen te gluren.

Heb je een plant in de vensterbank? Stem de plant dan af op de pot of andersom. Heb je bijvoorbeeld een matte pot kies dan ook voor een plant met mat blad. Heb je een ronde pot, kies dan een plant met iets ronds? Kortom: Zoek een gelijkenis in materiaal, vorm of kleur. Dat versterkt.

Raambekleding is ook raamdecoratie. Laat binnenvallend licht door de raambekleding heen filteren. Maak gebruik van je raambekleding! En prop het niet in een zo klein mogelijk bundeltje (in geval van gordijnen) in de hoek. Voeg eventueel een mooie inbetween of transparant gordijn toe aan je raambekleding.

 
Lisette Folkertsma